Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe drożdżówki
Kiedy drożdże urosną dodać szczyptę soli, żółtko, Kasię oraz letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Posmarować stopionym i ostudzonym masłem, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić ukosem na 12 części o szerokości 4 cm. W każdej porcji zrobić tępą stroną noża wgłębienie. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę.
Prze pieczeniem posmarować stopiona Kasią.
W oryginalnych przepisie było, aby posmarować wierzch drożdżówek śmietaną, ale z Kasią wyszły równie bardzo chrupiące.
Piec przez 15 minut w 200 st.C.
Drożdżówki zrobiłam na Weekend z Kasią.
Smacznego.