Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, dodać drożdże, posypać cukrem, zalać niewielką ilością letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
Kiedy drożdże urosną dodać szczyptę soli, żółtko, Kasię oraz letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Posmarować stopionym i ostudzonym masłem, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić ukosem na 12 części o szerokości 4 cm. W każdej porcji zrobić tępą stroną noża wgłębienie. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę.
Prze pieczeniem posmarować stopiona Kasią.
W oryginalnych przepisie było, aby posmarować wierzch drożdżówek śmietaną, ale z Kasią wyszły równie bardzo chrupiące.
Piec przez 15 minut w 200 st.C.

Drożdżówki zrobiłam na Weekend z Kasią.

Smacznego.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Muszą być pyszne :)
  • 0
    20140724_140457
    Opublikowano

    reniatka

    ale swietne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    mniam pychota!;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !