Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z bakłażanów
Można je też przeciąć wzdłuż, posmarować oliwą i upiec w gorącym piekarniku przez 40 minut.
Przełożyć bakłażany do garnka, nakryć pokrywką i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Bakłażany rozciąć wzdłuż na połowę i wybrać łyżką miąższ.
Posiekać dość drobno, posolić, wycisnąć sok z limonek i cytryny, doprawić chili, proszkiem cebulowym i pomidorowym, sumakiem, czosnkiem i solą ziołową.
Dokładnie wymieszać, podgrzać w mikrofalówce, aż sałatka będzie gorąca.
Polać oliwą, ponownie wymieszać i wypełnić ciasno słoiczki.
Zakręcić i pozostawić do ostygnięcia, po czym wstawić do lodówki.
Podawać do dań z grilla, tostów, makaronu lub jako sałatkę do obiadu.