Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

wieprzowina teriyaki z grzybami mun i brokułami

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wieprzowina
250 gram
brokuł
1 średni
grzyby mun
1 garść
makaron Chow Mein
200 gram
sos teriyaki
czosnek
sezam
imbir
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: wieprzowina teriyaki z grzybami mun i brokułami

Zaczynamy od zamarynowania wieprzowiny.Mięso kroimy w paseczki. 2-3 łyżki sosu teriyaki łączymy z ząbkiem czosnku i startym imbirem (ok 1cm) i winem (ok 30ml), tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny, a najlepiej na noc.

Namaczamy grzyby mun zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotowujemy makaron. Prażymy sezam ( ja prażę hurtowo i mam zawsze zapas). Brokuły dzielimy na różyczki, a grzyby mun kroimy w paski.
W dobrze nagrzanym woku bądź na patelni podsmażamy mięso, dodajemy grzyby mun i brokuły. Smażymy około 5 minut energicznie potrząsając. Dodajemy makaron i sezam, smażymy jeszcze chwilę. Jeśli trzeba doprawiamy sosem teriyaki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak