Sposób przygotowania

Kalafior (fasolke) oczyścić, podzielić na różyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików (najlepiej conajmniej półlitrowe). Przygotować zalewę w następujący sposób: na każdy kilogram warzyw bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy warzywa i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Takie warzywa najlepsze są do sałatek ale mogą stanowić samodzielny dodatek do obiadu. Można też ich uzywać do zupy (bez zalewy).

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Fajny przepis do wykorzystania.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    przydatny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Piotr24

    z kalafiorem jeszcze nie testowałem
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    super pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mariposas

    jeszcze nie wekowałam kalafiora ale chyba się skuszę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !