Przepis i sposób przygotowania na: Pijana śliwka
Do pojemnika ze szczelną pokrywką włożyć śliwki i zalać je alkoholem. Zostawić na 12 godzin.
Przygotować biszkopt. Białka z 5 jaj ubić na sztywną pianę razem z 3/4 szklanki cukru. Dodawać po jednym żółtku, następnie przesiać 3/4 szklanki mąki pszennej i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej z proszkiem, dodać kakao i sok z cytryny i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki i upiec w piekarniku rozgrzanym do temp.170-180 stopni C. Czas pieczenia – 35-40 minut. Ostudzić.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do pozostałego mleka (1 szklanka) dodać żółtka, budyń, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki mąki pszennej i dokładnie rozmieszać i wlać na gotujące się mleko. Ugotować tak jak budyń (należy uważać, bo się łatwo przypala). Gdy budyń ostygnie, połączyć go z masłem miksując na puszystą masę.
Do płynu pozostawionego po gotowaniu śliwek dodać odrobinę alkoholu, w którym nasiąkały owoce. Gdyby owoce wchłonęły cały alkohol, należy dodać odrobinę innego. Takim ponczem nasączyć zimny biszkopt.
Na nasączony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na niej rozłożyć nasączone alkoholem śliwki. Owoce powinny być rozłożone gęsto, jeden przy drugim. Ciasto wstawić do lodówki.
polewa: na parze lub w kąpieli wodnej rozpuścić pół kostki masła, 4 duże łyżki mleka i czekoladę. Kiedy składniki połączą się i utworzą jednolitą masę, polać nią śliwki. Schłodzić całość w lodówce.