Sposób przygotowania

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Krem:
½ litra mleka
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 żółtka
20 dag masła
25 dag margaryny
2 kieliszki spirytusu
puszka ananasa
1 łyżka kakao
bakalie
Do dekoracji:
10 dag mlecznej czekolady

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.

1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia.

Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie.

Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a potem jasną masę z ananasem.

Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach mleczną czekoladę. Schłodzić w lodówce.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    ależ kuszące :)
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Na takie ciasto z chęcią przyjadę do ciebie
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wow.. wygląda przepysznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    wyśmienite ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Poproszę chociaż o kawałeczek :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo, ale to bardzo go lubię :))
  • 0
    original
    Opublikowano

    caffee_tea

    apetycznie wygląda
  • 3
    original
    Opublikowano

    KasiaK90

    pyszniutkie ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewaa

    apetycznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renia1

    swietne ciacho
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Maniek2

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia20

    muszę wypróbować przepis ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    alaaa

    moje smaki,pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    wiesz co dobre!
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Słyszała wiele dobrego na temat tego ciasta, ale sama nie miałam okazji skosztować.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !