Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z dżemem truskawkowym
W efekcie dżem znikał razem z ciastem:)
Margarynę rozpuść, mleko lekko podgrzej jeśli jest prosto z lodówki. Dodaj jaja,cukier, mąkę i aromat. Dobrze wyrabiaj. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i zacznie odchodzić od rąk, przełóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na około 1h.
Przełóż na stolnice i rozwałkuj na kwadrat. Dżemem posmaruj do 3/4 szerokości ciasta. Polecam dżem z kawałkami owoców. Zwijaj od brzegu gdzie jest posmarowany farsz. brzegi strucli zaklej ręką.
Kwadratową blachę wysmaruj i obsyp bułką tartą. Struclę pokrój na 3-4cm kawałki i układaj na blasze jeden przy drugim. Jajko roztrzep z cukrem pudrem i posmaruj ciasto.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 min w 180 stopniach. Piekarnik wyłącz i odczekaj 10 min zanim wyciągniesz ciasto.
Proste i pyszne:)