Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zwijane ciasteczka z kakao

5.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna
5 dag
mąka pszenna
19 dag
cukier
20 dag
kakao
2 łyżki
jajko
2 sztuki
mleko
1 szklanka
masa
śmietana 30%
1/2 szklanki
ser mascarpone
20 dag
orzechy włoskie
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zwijane ciasteczka z kakao

Ciasto:
Mąkę przesiać razem z kakao, dodać cukier i wymieszać na sucho, wbić jajka, dolać mleko i rozpuszczoną margarynę, mikserem ubić ciasto do uzyskania pęcherzyków powietrza ma powstać ciasto jak na naleśniki gdyby było za gęste to dolać jeszcze mleka ciasto ma się ładnie rozlewać.
Nagrzać piekarnik i ciasto lać łyżką na natłuszczoną blaszkę ( formując małe placuszki), piec do momentu zrumienienia. Jeszcze gorące na trzonku od drewnianej łyżki zwinąć w rurkę i zostawić do wystudzenia w tym czasie ciasto stwardnieje i będzie przypominać wafle( zimnych nie zwiniemy bo się łamią).
Masa:
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serem i orzechami. Zimne rurki nadziać masą i zaraz podawać bo nie nadają się do przechowywania gdyż zmiękną i stracą swój urok.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 02.09.2012 01:49
Bardzo apetyczne
przejs 04.06.2012 18:16
Aaaaale smakowite!
Pietruszka 26.05.2012 12:44
mniam, mniam.
Cukiereczek13 26.05.2012 10:15
pycha :-)
anemon 26.05.2012 09:01
Bardzo efektowne są Twoje ciasteczka z kremem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak