Przepis i sposób przygotowania na: Zwijane ciasteczka z kakao
Mąkę przesiać razem z kakao, dodać cukier i wymieszać na sucho, wbić jajka, dolać mleko i rozpuszczoną margarynę, mikserem ubić ciasto do uzyskania pęcherzyków powietrza ma powstać ciasto jak na naleśniki gdyby było za gęste to dolać jeszcze mleka ciasto ma się ładnie rozlewać.
Nagrzać piekarnik i ciasto lać łyżką na natłuszczoną blaszkę ( formując małe placuszki), piec do momentu zrumienienia. Jeszcze gorące na trzonku od drewnianej łyżki zwinąć w rurkę i zostawić do wystudzenia w tym czasie ciasto stwardnieje i będzie przypominać wafle( zimnych nie zwiniemy bo się łamią).
Masa:
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serem i orzechami. Zimne rurki nadziać masą i zaraz podawać bo nie nadają się do przechowywania gdyż zmiękną i stracą swój urok.