Sposób przygotowania

Nigdy nie lubiłam pokrzywy, kojarzyła mi się tylko z rośliną, która parzy i pozostawia swędzące bąble. Pamiętam jak moja babcia kładła sobie na kromce chleba świeże listki młodej pokrzywy i to jadła... Ostatnio jak ujrzałam na ogródku młodą pokrzywę postanowiłam wykorzystać ją w swojej kuchni. Narwałam miseczkę młodych listków i zadowolona zaczęłam ją gotować. Przygotowałam sobie ok. 10 kotletów. Jak się okazało to pokrzywa tak się skurczyła podczas gotowania, że ledwie starczyło mi na dwie roladki ;) Ale za to wyszły pyszne :) Pierś kurczaka dokładnie umyć pod zimną wodą i przekroić tak by powstały dwa kotlety. Przyprawiamy przyprawą do drobiu z obu stron. Listki pokrzywy opłukać z piasku, zalać zimną wodą i gotować ok. 5-7 minut. Następnie rozpuścić na patelni masełko podsmażyć pokrzywę, przyprawiając kucharkiem. Farsz z pokrzywy rozłożyć na koletach i zawijać, tworząc roladki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem basmanti z dzikim.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    zdrowe roladki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    pysznie wyglądają :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    aginaa

    polecam
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Wyglądają pysznie, ale ta pokrzywa :)
  • 0
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    z pokrzywą nigdy nie próbowałam
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    świetny pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !