Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
jajko 3 szt
mleko 10 łyżka
cukier 8 łyżka
drożdże 5 dag
margaryna 250 gram
dżem 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki

Kroki postępowania

1
Mąkę wsyp do miski dodaj, 2 jajka, margarynę pokrojoną w wiórki , pokruszone drożdże, 8 łyżek mleka i 4 łyżki cukru . Zrób rozczyn po środku , zostaw pod przykryciem na 20 minut ,aż zaczną pracował drożdże , zagnieć i wstaw do lodówki na 2 godziny
SKŁADNIKI:

500 g mąki
3 jajka
10 łyżek mleka
8 łyżek cukru
5 dag drożdży
1 kostka margaryny do pieczenia
dżem aronia i dżem pomarańczowy
100 g orzechów włoskich
1 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki kakao rozpuszczalne
pół łyżeczki soku z buraczków
Krok 1 - Rogaliki foto
2
Wyjmij ciasto z lodówki na stolnicę, podziel na 4 części. .Każdą rozwałkuj na cienki, duży krążek i podziel na 8 trójkątów.Na każdy trójkąt kładź łyżeczkę marmolady
Krok 2 - Rogaliki foto
3
Wszystkie rogaliki smaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem za pomocą pędzelka i piecz na rumiano w rozgrzanym piekarniku.
Krok 3 - Rogaliki foto
4
Po wyjęciu i przestudzeniu polukruj Cukier puder cala szklanka wymieszaj z sokiem z cytryny przelej do drugiej szklanki połowę i do jednej dodaj pół łyżeczki soku z buraczków
Krok 4 - Rogaliki foto
5
drugie 2 łyżki rozpuszczalne kakao wymieszaj i dekoruj jedne różowym lukrem drugie kakaowym lukrem i posyp orzechami włoskimi Piekłam 20 minut na środkowym stopniu piekarnika w 180 stopniach
Krok 5 - Rogaliki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 16.09.2012 09:02
pycha
Małgorzata106 15.06.2012 18:53
super
Katarzyna54 23.05.2012 13:56
pycha pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak