Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoswiniami na kruchym cieście
1 kostka margaryny (wyjąc wcześniej z lodówki), 3 szklanki mąki, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia - zagniatamy na zwarta masę.
Białka zostawiamy na koniec do ubicia piany.
odcinamy 1,5 ciasta i wkładamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta wykładamy formę do pieczenia.
Masa serowa:
Roztapiamy w garnku 1/4kostki margaryny - ostudzić dodajemy do roztopionej margaryny 1 kg sera twarogowego (najlepiej w wiaderku), potem budyń waniliowy (w proszku), cukier waniliowy, 2,/ szkl cukru. Wszystko mieszamy i delikatnie trzymamy na gazie ciągle mieszając na bardzo małym ogniu uważając aby spód się nie przypalił.
Następnie masę wylewamy na ciasto. Układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki. Ubijamy pianę z 5 białek. Nakładamy na brzoskwinie. Na samą górę na grubej tarce ścieramy ciasto z lodówki jako posypka.
Piec ok.50 minut w temp. 180st.