Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski. Roztapiamy margarynę. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką mąki, dodajemy do tego ciepłe mleko (1 szkl) i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy je do mąki, wlewamy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko (ciepłe), odrobinę soli, cukier. gdy ciasto już dobrze wyrobimy dodajemy do niego ły olej i margarynę. Ciasto należy wyrabiać tak długo aż będzie odvchodziło od ręki. Wierzch ciasta lekko posypuyjemy maką, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosnięcia 40-50 min.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz, rozwałkowujemy je na prostokątne placki i robimy dowolne nadzienie ( dżem, rodzynki, kakao), zwijamy w rulon, smarujemy rozmąconym jajkiem, pieczemy je ok 30-35 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Wierzch ciasta możemy posmarować polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !