Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciato Babci Elizy

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło
250 g
cukier
250 g
cynamon
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
jajko
4
skórka z pomarańczy
1 szczypta
mąka
175 g
mąka ziemniaczana
125 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
mleko
6 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżeczka
migdały mielone
1 łyżeczka
Polewa:
konfitura morelowa
125 g
cukier puder
200 g
sok cytrynowy
2 łyżki
miękkie masło
1 łyżka
DODATKOWO:
cukier
2 łyżki
masło
1,5 łyżki
białe wino
4 łyżki
orzechy
125 indyjskie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciato Babci Elizy

Ciasto: Masło ukręcić w misce na puszystą masę. Dodawać po trochu cukier i dalej ukręcać.Dodać cynamon, gałkę, jajka i skórkę pomarańczową.Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać, ucierać , dodając mleko.Formę do pieczenia babki wysmarować masłem.Wymieszać bułkę tartą z migdałami i wysypać formę. Włożyć ciasto, wygładzić i piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do tempertatury 200 stopni. Wyjąć ciasto z piekarnika, pozostawić w formie kilka minut, następnie ułożyć na blacie kuchennym.
Polewa: Konfiturę morelową lekko podgrzać i posmarować nią ciasto.Przesiać cukier puder, wymieszać z 1 łyżką wody, sokiem cytrynowym i masłem, posmarować ciasto. Orzechy podzielić wzdłuż na połówki.Na małej patelni skarmelizować cukier.Dodać wino i masło, mieszać tak długo, aż cukier się rozpusci.Dodać orzechy, wymieszać.Ostudzić i przybrać ciasto.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.07.2013 21:22
fantastyczne
MagdaXXX 11.07.2012 22:41
pycha
Edyta14
Edyta14 04.07.2012 10:23
pychotka
Betka 24.06.2012 20:44
rewelacja;)
koala 19.06.2012 22:47
świetne (:
Maniek2 23.05.2012 20:15
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak