Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rabarbarowe- mała blaszka
Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtko, dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. Podzielić ciasto ma 2 częsci ( jedna to 3/4. druga 1/4 .Jedną część wywałkować w formie prostokąta o grubości 1 cm i ułożyć na posmarowanej masłem blasze, brzegi wyrównać palcami, nakłuć wstawić do gorącego piekarnika. Podpiec, wyjąć słuchdzić , posmarować RABARBAREM ZE SŁOIKA- . Resztę ciasta wywałkować , przenieść, pokroić w paski i nakryć placek Wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor, Ogien z góry i z boku powinienb być większy niz z dołu. Posypujemy cukrem pudrem Pzrepis na małą blaszkę.