Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z delicjami i galaretką
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka na pianę, w trakcie ubijania dodawać cukier, ubić na sztywno.
Mąkę krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
Na samym końcu delikatnie wmieszać mąkę z kakao, wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec w 175 stop.przez 30 minut
KREM
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do stężenia.
Schłodzoną śmietanę ubić, dodając po łyżce stężałej galaretki.
Wierzch ciasta:
Galaretki truskawkowe przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia.
SKŁADANIE CIASTA:
Biszkopt kakaowy przekroić na połowę.
Na biszkopt wyłożyć krem śmietanowy, zostawiając trochę kremu na wierzch ciasta.
Przykryć drugą połową biszkoptu i wyłożyć resztę kremu śmietanowego.
Na kremie ułożyć delicje, czekoladą do dołu.
Ciasto zalać galaretkami truskawkowymi, odstawić do lodówki do stężenia.