Sposób przygotowania

Połamane kawałki czekolady wkładamy do trzech miseczek - najlepiej metalowych (do jednej białą, do drugiej mleczną i do tzreciej gorzką). Miseczki umieszczamy po koleji w rondelku z gotującą się wodą, aż do rozpuszczenia czekolady. Następnie ubijamy żółtka nad tym samym rondelkiem z gotującą się wodą. Do każdej miseczki wkładamy 1/3 ubitych żółtek oraz 1/3 śmietanki. Mieszamy, ponownie miseczki kładziemy nad rondelkiem i podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Do czekolady deserowej dodałam jeszcze 2 łyżeczki cukru. Najpierw podgrzałam miseczkę z czekoladą deserową i przełożyłam ją do przezroczystych kieliszków, następnie mleczną i białą. Desery wkładam do lodówki na ok. 2 godziny.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !