Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek babuni z czekoladą
Masa sernikowa: Do serka dodajemy 100 g rozpuszczonej i ostudzonej Kasi, 3/4 szkl. cukru, budyń, 4 łyżki kwaśnej śmietany i sok z cytryny i miksujemy na niskich obrotach, dodając po 1 żółtku. Na koniec dodajemy stopniowo 1/2 szkl. mleka i dalej miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą sernikową. Wylewamy na upieczony kruchy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 60-70 min w temp. 190-200 'C.
Polewa czekoladowa: Do rondelka dodajemy 60 g Kasi, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka i 3 łyżki cukru, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się składników.Gotujemy ok 3 min. i ostudzamy masę.
Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, aż do wystudzenia, następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy jeszcze. Całkowicie wystudzony sernik polewamy przygotowaną wcześniej polewą czekoladową. Ozdabiamy i podajemy. Smacznego!
Moja rada:
Sernik warto ozdobić płatkami migdałowymi i wiśniami z wiśnióweczki, co podkreśla i wzbogaca smak sernika.