Sposób przygotowania

W garnku mieszamy mleko z 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, wlewamy olej, dodajemy jajko i mieszamy. Do misy robota wsypujemy po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, przyprawę do pizzy, wlewamy zaczyn,ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę, posypujemy ciasto delikatnie mąką i wyrabiamy ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne.
 Ciasto na pizzę wałkujemy i przekładamy do suchej formy. Polałam ciasto keczupem i sosem sweet chilli. Jako obkład wykorzystałam plasterki kiełbasy z serem, plastry żółtego sera. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy, posypujemy mrożonymi warzywami i wstawiamy na kolejne 10 minut. Kroimy pizzę i rozkładamy na talerze.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MagdaeM

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    daria2911

    nie jadłam takiej
  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    Uwielbiam pizzę z warzywami!
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    u mnie też ostatnio pizzowe szaleństwo, ale robimy na cienkim cieście
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pajecznik

    szybka pizza :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !