Przepis i sposób przygotowania na: Cycki murzynki.
JAjka rozbijamy, białka wrzucamy do miseczki, ubijamy na sztywną piane.
Żółtka mieszamy z octem, proszkiem do pieczenia w innym naczyniu. Tak przygotowane żóltka mieszamy z białkami za pomocą łyżki. W dalszym etapie dodajemy zmieszaną razem z kakaem mąkę ..Pieczemy go średnio 30 minut, w rozgrzanym piekarnku do temp. 160 stopni. Upieczony biskzopt , ostygniety dzielimy na dwie częsci, polewamy ponczem ( z cukru, wody, łyzeczki alkoholu)
Składniki na biszkopt, aby było jaśniej
4 sztuki jaja,
1 szklanka mąka,
1 łyzeczka ocet,
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
3/4 szklanki cukier,
Kolejny biszkopt z makiem i wiórkami kokosowymi przygotowujemy w następujący sposób: białka ubijamy , dodajemy do nich cukier waniliowy, cukier puder, mak i wiórki. Maku nie moczymy ani nie mielimy. Ubijamy, Następnie wylewamy do blaszki wysmarowanej olejem i pieczemy także 30 minut.
Skłądniki:
6 sztuk białka,
1 sztuka cukier waniliowy,
3/4 szklanki cukier puder,
200 gram mak,
200 gram wiórki kokosowe,
OStatnim w sumie elementem jest zrobienie masy. Mleko 1/4 szklanki roztrzepujemy z mąką i żółtkami. Mleko , które nam zostało gotujemy na ogniu z cukrem i dodajemy do niego następnie mleko z żótkami, mąką. Wszytsko ze sobą mieszamy cały czaas.. Masło ucieramy i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń.
Poncz:
3/4 szklanki woda,
1,5 łyzeczki cukier,
1 łyzeczka wódka
Dodatkowo:
do formy tłuszcz,
1 paczuszka Biszkopt,
1 sztuka polewa czekoladowa,
Na ciemny biszkopt wykładamy 1 cześć masy, na nią wykładamy ciasto z makiem i wiórkami, następnie masa, i na koniec ciemne część biszkoptu. JA zostawiłem trochę masy aby zrobić jakieś ozdoby na cieście wyciskając ową masę. Na wierzchu biskzoptu ciemnego wykładamy biszkopty. Polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową. Oczywiście na wierchu biszkopcika każdego można położyć rodzynek czy coś innego ,ja już nie kładłem nic, gdyz za rodzynkami nie przepadam.