Przepis i sposób przygotowania na: Rolada II
3 sztuki jaja,
5 dag mąka pszenna,
4 dag mąka ziemniaczana,
1 sztuka cukier waniliowy,
8 dag cukier,
skaldniki do zrobienia masy;
1 sztuka galaretka, truskawkowa
400 ml śmietana 30 %,
3 łyżki cukier puder,
1 łyżka żelatyna,
15 dag- truskawki
Polewa czekoladowa-do polania
Rozbijamy jajka tak by oddzielić żóltka od białek. Białka służa nam do ubicia sztywnej piany,następnie dodajemy do niej żółtka, cukier zwykly i waniliowy. Następnie mąki. Taką mase musimy wylać na papier pieczeniowy . biszkopt pieczemy 10 minut, w rozgrzanym piekraniku o temp 180 stopni.
Upieczony biszkopt wykladamy np. na sciereczkę, ręczniczek itp. Nastepnie czekamy ,ąz biszkopt nam ostygnie. GDy juz taka sytuacja zaistnieje mozemy przygotowywać mase . Galaretkę truskawkową , która sobie wczesniej przygotowaliśmy, juz wystudzoną, kroimy kostkę/paski , ukadając na brzegu biszkoptu (wtedy bedzie na środku) . Wrzącą wodą, a doklniej cztery jej łyzeczki służą nam do rozpuszczenia w nich żelatyny. Oczekujemy aż wystygnie. Następnie śmietanę 30 procentową ubijamy na sztywno wraz z cukrem. Dodajemy do nich żelatynę i za pomocą miksera miksujemy chwilkę Dodajemy pokrojoną w kostkę/plasterki truskawki (mała ilośc bo taką dysponowałam) , mieszamy.
Ja troszkę masy odkladam, by potem zwiniete rolade wysmarowac brzegi.Następnie ukladamy na biszkopcie. Zwijamy w rolade, dwa konce roaldy smarujemy masą, wygladzamy nozem, polewamy polewą czekoaldową robiac jakiś szlaczek i wstawiamy do lodówki na okres minimum 2 h.
Eweentualnie zamaist masy smietanowej możemy zrobić truskawkowo- śmietanową. Ja jednak poczekam na sezon truskawkowy- kiedy będę miała swoje truskawki. Do masy dodajemy 20 dag truskawek, musimy je zmiknować na sos,, i wlewać powoli do ubitej śmietany i ubijac dalej. Odkładamy do lodówki by zgęstniałą, taka jeszcze dającą sie rozmarować - WYkładamy na biszkopt zwijamy.
Takie nadzienie jakie nam pasuje robimy, Na koniec roladę polewamy polewą czekoladową.
na zdjęciu głównym rolada 3 od lewej