Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy z pieczarkami

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak
1,6 kg
włoszczyzna
250 g
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
pieprz
kilka ziarenek
Sklep Prymat
gałka muszkatołowa
1
pieczarki
10 sztuk
cebula
2 sztuki
oliwa
1 łyżka
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku
bułka pełnoziarnista
1
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt.
Ziele angielskie całe Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z pieczarkami

Kurczaka ugotować z dodatkiem przypraw (ja gotowałam w szybkowarze), pod koniec gotowania dodać włoszczyznę, gotować do miękkości warzyw, następnie wyjąć i ostudzić.

W tym czasie drobno pokrojoną cebulkę i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki usmażyć na oliwie. Bułeczkę zamoczyć w wodzie.

Ostudzonego kurczaka dokładnie obrać z mięsa, dodać odrobinę skóry ze skrzydełek (mi wyszło ok 700g mięsa). Zmielić w maszynce razem z cebulką, pieczarkami, 2 marchewkami z rosołu, odciśnietą z wody bułeczką (ja użyłam rozdrabniacza), dodać 1/5 szklanki bulionu z kurczaka, przyprawić solą, białym pieprzem.

Gotową masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym piekarniki w temp 180 stopni ok 1-1,2h. Gotowy wystudzić - pasztet gotowy :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 12.05.2012 12:31
ciekawe
Karolinka111 11.05.2012 23:31
uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak