Sposób przygotowania

Szparagi umyć ,obrać,usunąć twardą , pokroić na kawałki. Przygotowane szparagi gotować w bulionie warzywnym ok.10 min. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Połączyć z bulionem i szparagami, gotować jeszcze ok.10min. Zdjąć z ognia, odłożyć kilka warzyw do dekoracji, a resztę zmiksować do utworzenia się gęstego kremu.Można przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. O gęstości kremu musimy zadecydować sami dodając więcej bulionu kiedy jest zbyt rzadki lub mąki /ok.1 łyżeczki/wymieszanej z odrobiną wody kiedy chcemy bardziej zawiesistą konsystencję. Dla wzbogacenia smaku i podniesienia wartości odżywczej zupki dodałam na koniec łyżkę wymieszanego z kolorowym pieprzem kremowego serka .Zupę podawać gorącą z dodatkiem grzanek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !