Przepis i sposób przygotowania na: Torciki jogurtowe z aromatem wiśni.
2. Masa: Kremówkę ubić na sztywno-pod koniec dodać jogurt naturalny.Podzielić na 2 części. Do jednej dodać cukry waniliowe i połowę porcji rozpuszczonej wcześniej żelatyny (żelatynę namoczyć w zimnej wodzie aby napęczniała a następnie zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać - ok. 1/2 szklanki. Można dodać kilka kropel ulubionego aromatu. Do drugiej porcji dodajemy syrop z wiśni i jeśli mamy możliwość to kawałki świeżych, wydrylowanych owoców.Łączymy z żelatyną.
Rada:Masę jasną proponuję później połączyć z żelatyną- najlepiej jak już masa wiśniowa zsiądzie się na cieście.
NA biszkopt ( jeśli chcemy aby był bardziej ''mokry " możemy go delikatnie nasączyć- jeśli dla dorosłych proponuję dodać odrobinę likieru albo wiśniówki itp.)wykładamy konfiturę następnie wykładamy masę wiśniową - odstawiamy na chwilę aby stężała. Następnie wykładamy masę jasną wygładzamy aby ciasto było idealnie gładkie. Odstawiamy do wystudzenia na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dekorujemy je prażonymi migdałami( jeśli nie byłyby to tort dla dla dzieci-proponuję dodać jakiegoś likieru np. amaretto i na nim uprażyłabym migdały-byłyby delikatnie karmelizowane z pięknym aromatem:)Na wierzch- uwieńczenie naszych małych dzieł czyli przysłowiowa wisienka na torcie- która tu nabiera realnego znaczenia.Rada- ciasto dobrze jest podzielić przed dekorowaniem na równe części- kwadraty/romby/prostokąty czy jakie tylko zechcemy. Na wierzch (biła masę) można też wylać galaretkę i dopiero później udekorować- podobnie bądź dla kontrastu bitą śmietaną na niej wisienka i pyszne migdały. Wybornie będzie smakować z winem musującym:))