Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z rabarbarem
W międzyczasie włożyć połowę buraków (w skórkach) do gorącego piekarnika i piec ok.45 minut, nawet do godziny.
Z reszty buraków wycisnąć sok przez sokowirówkę.
Odcedzić wywar i doprawić jarzynką w proszku.
Buraczki ostudzić w zimnej wodzie, obrać i grubo utrzeć.
Rabarbar obrać ze skórki i twardych włókien - pokroić w cienkie plasterki.
Do gorącego wywaru włożyć rabarbar i gotować, aż będzie miękki (kilka minut), zaprawić całość sokiem z buraków i wyciśniętym czosnkiem - zagotować.
Połączyć wywar ze startymi buraczkami, po czym ostatecznie doprawić do smaku pieprzem, cukrem i ew. jarzynką.
Podawać z przygotowanym osobno puree ziemniaczanym z dodatkiem smażonej cebulki.
Do gotowego barszczu można oczywiście dodać mięso obrane z ugotowanych skrzydełek oraz rozdrobnioną ugotowaną włoszczyznę.