Przepis i sposób przygotowania na: Babka twarogowa
Ser biały zmielić lub przetrzeć przez sitko.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać proszek do pieczenia.
Jajka wybić i ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gęstej masy, następnie do niej dodać mąki a potem partiami ser. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać trochę śmietany. Na końcu dodać roztopiony tłuszcz i dobrze wymieszać, w czasie końcowego mieszania wlać alkohol (może też być rum). Do ciasta także można dodać startą skórkę z cytryny i z 2 łyżki soku.
Wlać do małej blaszki do babki i piec ok. 50-60 minut w temp. 175stopni do suchego patyczka - samo ciasto w sobie jest dość wilgotne, więc ten suchy patyczek może jednak być trochę wilgotny.
Przepis na małą blaszkę, ok. 25cm długości.