Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z budyniem czekoladowym
2 szklanki mąki,
szklanka mleka,
1/2 szklanki cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 opakowania cukru waniliowy,
jajko,
100ml oleju,
Budyń z proszku przygotować z mlekiem i odstawić.
Jajko rozmącić ze szklanką mleka i wlać olej. Oddzielnie przesiać mąkę ze szczyptą soli, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać i wlać "mokre" składniki. Delikatnie całość wymieszać. Foremki (najlepiej papierowe) napełniać ciastem do 1/3 wysokości. Wkładać do każdej po łyżeczce budyniu i uzupełniać ciastem (ale nie do końca foremek by muffinki nie "uciekły" nam z nich po upieczeniu). Wsadzić do piekarnika na 15-20min do rozgrzanego do 200stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.