Sposób przygotowania

Krok 1 / 3

Wykorzystujemy ładną pogodę i wybiaramy się na łąkę,najlepiej ekologiczną czyli taką gdzie nie pasą się żadne ziwrzaczki,z dala od ruchliwych tras i zbieramy szczaw.


Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo ciekawy przepis, ja nigdy nie robiłam szczawiu na zimę. Dużo tej soli trzeba dać? Jak rozumiem nie pasteryzowałaś tych słoiczków?
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ja tylko zblanszowany mrożę,,,
  • 5
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Zawsze robię szczaw w słoiczkach,raz mroziłam ale po wyjęciu czułam metaliczny posmak/może to moja alergia dała znać o sobie?/a więc Anemon jak masz cierpliwość to zrób sobie tak:na miskę posiekanego szczawiu daj 2 płaskie łyzki soli.Jak dasz wiecej to nic złego sie nie stanie-zlejesz tylko nadmiar soku a zupę będziesz soliła lub nie po ugotowaniu.
  • 5
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Zapomniałam dodać - szczawiu nie pasteryzuję.Najlepiej się przechowuje zalany rozpuszczonym smalcem ale ja zalewam olejem i też stoi.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    właśnie planuje się do niego zabrać
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetny,prosty sposób,też myślałam że się pasteryzuje.Zawsze gotuję tylko w sezonie ,ale spróbuje Bożenko twojego sposobu na zimę:)
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    tobie to dobrze....
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję Ci ben-ka za wskazówki, szczawiu w tym roku dużo, więc będę robiła.
  • 5
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Warto zrobić,taki szczaw robiła moja babcia,póżniej mama a teraz przyszła kolej na mnie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    super
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    oj, chciałabym taki z łączki szczaw ale gdzie ta łączka? za to w ogródku mam ,bo ja bardzo lubię szczawiową z jajkiem
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    łączka Misiu??? a jest,jest w Twoich rodzinnych stronach:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    jestem :o) widzę, że mniej soli dodajesz. A ze smalcem prawda. Też zawsze były ze smalcem - nawet zupy nie trzeba było dodatkowo okraszać jak taki szczaw ze smalcem się gotowało. Teraz mamy olej. Łatwiej zalać niż bawić się w rozpuszczanie lub smarowanie. Ze smalcem zrobię w następnym sezonie :o)
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    zrób,zrób:) z olejem też dobrze się trzyma - sama to przetestowałam.
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Zrobiłam wg Twojego przepisu, ale tylko 2 słoiczki, bo więcej nie udało mi się nazbierać szczawiu. Teraz będę się zastanawiała kiedy je otworzyć i ugotować zupę. Ja też zalałam olejem.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    nigdy nie robiłam szczawiu w słoiczkach,świetny pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    świetny pomysł !
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Warto zrobić taki szczaw na zimę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Warto zrobić taki szczaw na zimę
  • 1
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    taki domowy jest najlepszy
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    ciekawy pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !