Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka
Mięso i boczek zmielić i dodać do lekko przestudzonego ryżu.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, najpierw podsmażyć samą cebulkę, gdy będzie szklista dodać czosnek i chwilkę smażyć.
Po usmażeniu czosnek i cebulkę również dodać do ryżu.
Na koniec wbić jajko, doprawić do smaku i wymieszać masę mięsno ryżową.
Z papryk ściąć górne części ale ich nie wyrzucać.
Ze środka usunąć gniazda nasienne i opróżnione papryki opłukać.
Każdą paprykę napełnić farszem trochę ponad brzeg, nakryć odłożonymi częściami górnymi.
Tak przygotowane papryki ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do180 stopni przykryte folią aluminiową 30 - 35 minut.
Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez 15 minut.