Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki
Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać z 3 łyżki mąki i zacząć wyrabiać, dodając zaczyn drożdżowy, następnie większą część mąki a na końcu tłuszcz i pozostałą mąkę. Ciasto dobrze wyrobić na jednolitą masę (ciasto musi odstawać od ręki, gdyby tak nie było, dodać jeszcze z 2-3 łyżki mąki). Uformować kulkę, zostawić w misce przykrytą ręcznikiem na ok. 15 minut do wyrośnięcia ciasta.
Gdy ciasto "ruszy" się, podzielić ciasto na 3 części, z każdej rozwałkować kształt w miarę okrągły, ściąć nożem najgrubsze brzegi, formując koło a następnie podzielić ciasto na 8 części w kształcie trójkątów. Na szersze brzegi kłaść po łyżce marmolady (najlepiej twardej, gdyż miękka dość szybko wycieka w czasie pieczenia) i zwijać w ruloniki a następnie formować rogaliki. Kłaść je na blaszy wyłożonej pergaminem do pieczenia zachowując odstępy (rogaliki w czasie pieczenia u mnie zwiększają wielkość mniej więcej o połowę). Piec ok. 15-20 minut na złoty kolor w temp. 180stopni.
Po wyjęciu można je polukrować białym lukrem lub posypać cukrem pudrem (cukrem najlepiej posypać przed podaniem).
Przepis na ok. 30 sztuk.
Z przepisu ujmując cukier a zastępując go 1/3 łyżeczki soli można zrobić ciasto na rogaliki / paszteciki na ostro.