Sposób przygotowania

Dodatki:
1 pęczek rukoli
200 g serka ricotta
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
8 pokrojonych Pomidorów suszonych Smak
4 duże kapary
2 pokrojone świeże pomidory bez skóry
2 łyżeczki Oregano Prymat
2 łyżki małych kaparów z zalewy


Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól. Pokruszone drożdże i cukier zalać 200 ml wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. W mące zrobić wgłębienie, wlać oliwę i zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, rozgnieść i uformować palcami placki o grubości około 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blachę, dociskając brzegi palcami. Następnie wlać i rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć ser ricotta, świeże pomidory, małe kapary i orzeszki piniowe. Pizzę posypać oregano i piec 20 minut w temperaturze 200ºC.
Rukolę połączyć z suszonymi pomidorami i zalewą. Upieczoną pizzę przełożyć na talerz, udekorować sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami.
Tak przygotowaną pizzę można skropić białym kremem balsamino.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    wygląda apetycznie :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    miszelka

    uwielbiam pizzę z rukolą....
  • 0
    original
    Opublikowano

    joanna__s

    Rewelacja. Jadłam kiedyś pizzę z rukolą i wiem, że tego smaku się nie zapomina. Trzeba koniecznie dodać do swojego menu, żeby zaskoczyć gości.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !