Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z czerwonej kapusty na wigilię
Kroki postępowania
Kapustę myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
Czerwoną kapustę drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy ok. 10 minut aż zmięknie. Pozostawiamy do ostudzenia.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kosteczkę. Ogórki kiszone płuczemy, następnie kroimy w małą kosteczkę, podobnie jak jabłka. Do ostudzonej, podgotowanej kapusty dodajemy pokrojone jabłka, ogórki kiszone i cebulkę, mieszamy. Doprawiamy całość do smaku octem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy surówkę na około pół godziny do lodówki.