Przepis i sposób przygotowania na: Tarta łaciata z mango
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek - zmiksować.
Dolać olej i jeszcze raz zmiksować.
Masę podzielić na połowę - jedną połączyć z jasnym budyniem, drugą z ciemnym - dokładnie zmiksować.
Formę do tarty (lub dwie mniejsze) natłucić i posypać mąką lub bułką tartą.
Wylać jasną masę na całą powierzchnię foremki, a ciemną zrobić kleksy - przeciągnąć kilka razy, wykałaczką, we wszystkich kierunkach.
Piec w temperaturze 170*C przez 30 minut, aż powierzchnia ciasta będzie sprężysta, a brzegi zaczną delikatnie odstawać od foremki.
Ciasto ostudzić.
W międzyczasie rozrobić galaretki marzankowe (z marzanki wonnej) w nieco mniejszej ilości wody, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki, żeby galaretka zaczęła lekko krzepnąć.
Odsączyć mango z zalewy, a kiedy dobrze odcieknie, pokroić w cząstki i ułożyć na ostudzonym cieście.
Zalać krzepnącą galaretką i wstawić na kilka godzin do lodówki.