Sposób przygotowania

Krok 1 / 3

Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży i cukru robię rozczyn, pozostawiam w cieple do wyrośnięcia. Margarynę siekam z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodaję wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagniatam ciasto. Pozostawiam w lodówce na całą noc, przykryte folią. Kolejnego dnia ciasto wyjmuję i wyrabiam. Wałkuję na grubość około 4 mm, wycinam rogaliki (przy pomocy naprawdę dużego talerza wycinam koło, dzielę je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kładę łyżeczkę marmolady, zawijam w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika).


Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !