Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kruche listki z jabłkami

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
500 g
margaryna
250 g
cukier
140 g
cukier waniliowy
1 szt.
Sklep Prymat
jajko
2 szt.
proszek do pieczenia
1 łyżecz.
jabłka
2 szt.
rodzynki
50 g
Bułka tarta klasyczna Prymat
50 g
cukier
125 g
jajko
1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche listki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Margarynę siekam z mąką, dodaję resztę składników i zagniatam gładkie ciasto. Ciasto owijam folią i wstawiam do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Krok 1 - Kruche listki z jabłkami foto
2
W międzyczasie wycinam z papieru formy w kształcie liści-3 lub 4. Nadzienie: Jabłka obieram i ścieram na tarce, mieszam z resztą składników (oprócz jajka). Białko ubijam na sztywną pianę i mieszam z jabłkami. Schłodzone ciasto dzielę, najlepiej na tyle części, ile ma być podwójnych listków (czyli 3 części). Każdą z tych części osobno wałkuję na placek grubości około pół centymetra i wykrawam od formy kształty liści, pamiętając o tym , żeby zawsze wykonać dwa identyczne liście, ale tylko jeden z ogonkiem. Na środek listków z ogonkami nakładam nadzienie, przykrywam listkami bez ogonków i dokładnie dociskam brzegi.
Krok 2 - Kruche listki z jabłkami foto
3
Na górnej powierzchni robię płytkie nacięcia, podobne do nerwów liścia. Wierzch smaruję żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Piekę w temperaturze 200 st.C. przez około 25 minut.
Krok 3 - Kruche listki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak