Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowo-pomidorowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1,5 kg
bulion 4 szkl.
przecier pomidorowy 1 szkl.
cebula 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
curry 1 łyżecz.
imbir 1/2 łyżecz.
oliwa 1 łyż.
sok z cytryny 1 łyżecz.
śmietana 3 łyż.
natka pietruszki 1 garść
pestki dyni 1 garść
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżecz.
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowo-pomidorowa

Kroki postępowania

1
Cebulę obieram, siekam i podsmażam na oliwie. Dynię wraz z cebulą wkładam do garnka, zalewam bulionem (ilość zależy od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać; ja dodałam tyle bulionu, że sięgał do około 3/4 wysokości dyni w garnku).
Krok 1 - Zupa dyniowo-pomidorowa foto
2
Dodaje listek laurowy i ziele angielskie. Gotuję całość pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyciągam ziele angielskie i liść laurowy. Dodaję przecier pomidorowy, sok z cytryny i pozostałe przyprawy. Gotuję wszystko razem jeszcze chwilę, a następie miksuję blenderem zupę na gładki krem.
Krok 2 - Zupa dyniowo-pomidorowa foto
3
Pestki dyni podprażam na suchej teflonowej patelni, posypuję nimi gorącą zupę. Dekoruję talerze natką pietruszki oraz serduszkami ze śmietany, podaję.
Krok 3 - Zupa dyniowo-pomidorowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 02.03.2017 15:08
świetna zupa
pestka 02.03.2017 13:16
smaczna zupa
bami 02.08.2012 22:34
Ciekawa zupa :)
suzana 20.04.2012 12:46
świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak