Przepis i sposób przygotowania na: Herbaciane lody z herbatnikami
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.
Siekamy ją z masłem.
Następnie dodajemy jajko i wlewamy tyle schłodzonej herbaty aby ciasto dało uformować się na gładko ale żeby nie było zbyt gęste. Ja dodałam około 190-200 ml herbaty.
Zagniatamy ciasto i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozwałkowujemy dosyć cienko i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.
Ostrym radełkiem kroimy na kształt herbatników ale także na podłużne, wąskie herbatniki.
Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia (około 25 minut).
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Stopniowo dolewamy schłodzoną herbatę i ucieramy do połączenia składników.
Wlewamy całość do garnuszka, wrzucamy jeszcze jedną torebkę zielonej herbaty ( gdy masa już się zagotuje wyciągamy ją po minucie) i na małym ogniu gotujemy aż do zgęstnienia.
Odstawiamy do ostudzenia a w tym czasie ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę.
Dodajemy do niej ostudzoną masę herbacianą i dokładnie ale delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Miskę przykrywamy folia aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
Podajemy je z podłużnymi herbacianymi herbatnikami :)
Smacznego :)