Przepis i sposób przygotowania na: małe pączusie z wieloowocowym dżemikiem....
do miski wsypać mąkę, drożdże, soli i cukru
do garnuszka z mlekiem i masłem dodać jajka i dobrze je roztrzepać widelcem i wlać do mąki i wymieszać na gładkie ciasto
w misce przykryć talerzem i w cieple do wyrośnięcia na 2 godziny
z wyrośniętego ciasta formować kulki ok 5 cm średnicy
teraz kulkę spłaszczyć i dać łyżkę dżemu i z powrotem uformować kulkę i kłaść na stolnicy obsypanej mąką
w szerokim garnku rozgrzać olej do 190 C i smażyć w głębokim tłuszczu z 5 minut w połowie
obrócić na drugą stronę
usmażone pączusie kłaść na ręczniku papierowym - potem je przełożyć na talerz i polukrować lub posypać pudrem cukrem
z 2 łyżek cukru pudru i ciut wody zrobić lukier
SMACZNEGO!!!!!