Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy(można robić na porcji rosołowej) i wrzucamy do garnka,zalewamy wodą do większe pół garczka. Doprowadzamy do wrzenia. W między czasie obieramy marchew,pietruszkę,seler i kroimy w drobną kosteczkę. Gdy zupa wrze,zbieramy szumowinę i dodajemy: marchew,seler,pietruszke,3 obrane ząbki czosnku,liść laurowy,ziele ang,lubczyku,mięty,pietruszki,1 łyżkę soli,1łyżkę wegety. I gotujemy na małym ogniu ok 30 min. W tym czasie trzemy ogórki na tarce,dajemy do garnka dodajemy trochę margaryny i podlewamy wodą z ogórków. Dusimy ok 30min-gdy wyparuje woda z ogórków należy dolać. Gdy zupa wrzała już 30min dodajemy do niej ryż jeżeli jest parabloiczny to gotujemy jescze 40 min,a jeżeli nie to mniej ok 15min. Po upływie czasu wyciągamy z zupki skrzydełka. Dodajemy gotowe ogórki-uduszone-próbując czy zupa będzie kwaśna. Doprowadamy do wrzenia. W osobnym garnku dajemy 1,5 małych kubeczków śmietany+1 łyżeczka mąki tortowej i dolewamz naszej zupki,rozfurtujemy i pomału wlewamy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy i gotowe!!