Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z sera i bułki
Bułkę wrocławską pokroić w kromki, odkroić skórkę, a miękisz pokroić w kostkę - rozdrobnić malakserem.
Ser żółty utrzeć na średnie wiórki i dodać do rozdrobnionej bułki - wbić 2-3 jajka, dodać posiekaną zieleninę, przyprawy i wszystko razem dokładnie zmiksować.
Odstawić na kilkanaście minut, aby miękisz bułki nasiąkł jajkami i spęczniał.
Masa końcowa powinna mieć gęstą zwartą konsystenję, aby można z niej było uformować krokiety.
Gęstość regulować jajkiem i bułką tartą.
Uformowane krokiety panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano.
Podawać na ciepło - z surówką lub dowolnym sosem.
Proporcji szczegółowych nie podaję, bo robi się to danko na oko, ale sera powinno być mniej niż bułki.