Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny tort z ajerkoniakiem
- tort na rocznicę ślubu
- tort ajerkoniakowy
Tort ajerkoniakowy, to słodki deser dla dorosłych. Dodatek ajerkoniaku w kremie sprawia, że tort ma niepowtarzalny smak.
1. Żółtka oddzielić od białek i ubić na puszystą masę.
2. Białka ubić na sztywną pianę i do ubitych białek dodać 6 łyżek cukru i miksować aż cukier się rozmiesza. Delikatnie połączyć dwie ubite masy jajeczne, uważając aby przy mieszaniu wykonać jak najmniejszą liczbę ruchów.
3. Krupczatkę, kartoflankę i proszek do pieczenia wymieszać razem i dodawać stopniowo do ubitych jajek( tu podobnie jak wyżej wykonywać jak najmniejsza liczbę ruchów). Tak przygotowana masę wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownice i piec 50 min w 180oC.
4. Gdy biszkopt się upiecze podzielić go na 3 części.
Krem: margarynę zmiksować z masłem i stopniowo dodawać ajerkoniak cały czas miksując.
Do nasączenia: W ½ szklance wody rozpuścić 2 łyżki cukru, ½ opakowania cukru waniliowego oraz dwie łyżki soku z cytryny. Tak przygotowanym roztworem nakropić każdą z części biszkoptu.
5. Następnie dolną część tortu posmarować dżemem, na to wyłożyć cienką warstwę kremu, kolejną część biszkoptu, krem (należy zostawić jeszcze trochę kremu na wysmarowanie wierzchu i przyozdobienie). Na ostatnią warstwę biszkoptu kładziemy resztę kremu i wyrównujemy powierzchnię.