Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka Tygryski
Kroki postępowania
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 225 g mąki, zagniatamy i krótko wyrabiamy. Do drugiej części dodajemy kakao i 210 g mąki. Obie części zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 6 godzin (można mniej).
Co trzecią warstwę układamy migdały w odstępach 2-3 cm równolegle do długiego boku pasków. Migdały przykrywamy kolejnym paskiem, i tak aż do wyczerpania pasków.
Gdy ułożymy już wszystkie paski, cała sztabkę wałkujemy krótko, tylko tam i z powrotem, by migdały dobrze ułożyły się w cieście. Całość zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 1/2 godziny. Dobrze jest zajrzeć w międzyczasie, bo ciasto musi być zmrożone ale nie może zamarznąć na kamień.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 185 st. C.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 12-15 min, uważając by nie spiec za mocno.