Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno - jabłkowy
Nakryć i rozgotować - odparować nadmiar płynu.
Resztę jabłek pokroić w cząstki i ugotować w wodzie z cukrem, jak kompot, ale nie rozgotować jabłek! Ostudzić.
Namoczyć żelatynę w pół szklanki soku z jabłek i odstawić, aby spęczniała.
Twaróg przełożyć do malaksera, dodać całe jajka i stopione masło.
Zmiksować na jednolitą masę, dosłodzić i dodać mus z jabłek.
Ponownie zmiksować.
Zagotować 1 szklankę soku jabłkowego i rozpuścić w nim spęczniałą żelatynę.
Przestudzić, wlać do masy serowo-jabłkowej i zmiksować.
Masę sernikową wylać do naczynia wyłożonego biszkoptami.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Kiedy zacznie tężeć, ułożyć na wierzchu dobrze osączone cząstki jabłek.
Pozostały sok jabłkowy zagotować z odcedzonym kompotem - powinno być 800ml płynu. Rozpuścić w nim galaretkę cytrynową.
Odstawić do ostygnięcia.
Kiedy zacznie tężeć, wylać na sernik i ponownie wstawić do lodówki.