Sposób przygotowania

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne - 2/3 pokroić drobno, włożyć do garnka i wlać pół szklanki soku z jabłek.
Nakryć i rozgotować - odparować nadmiar płynu.
Resztę jabłek pokroić w cząstki i ugotować w wodzie z cukrem, jak kompot, ale nie rozgotować jabłek! Ostudzić.
Namoczyć żelatynę w pół szklanki soku z jabłek i odstawić, aby spęczniała.
Twaróg przełożyć do malaksera, dodać całe jajka i stopione masło.
Zmiksować na jednolitą masę, dosłodzić i dodać mus z jabłek.
Ponownie zmiksować.
Zagotować 1 szklankę soku jabłkowego i rozpuścić w nim spęczniałą żelatynę.
Przestudzić, wlać do masy serowo-jabłkowej i zmiksować.
Masę sernikową wylać do naczynia wyłożonego biszkoptami.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Kiedy zacznie tężeć, ułożyć na wierzchu dobrze osączone cząstki jabłek.
Pozostały sok jabłkowy zagotować z odcedzonym kompotem - powinno być 800ml płynu. Rozpuścić w nim galaretkę cytrynową.
Odstawić do ostygnięcia.
Kiedy zacznie tężeć, wylać na sernik i ponownie wstawić do lodówki.

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich przepisów i zapoznania z moimi pomysłami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !