Sposób przygotowania

Do dużego słoja ze szczelną nakrętką włożyć skórkę z cytryny i pomarańczy okrojoną bez białego albedo.
Dodać wanilię, cynamon, goździk, kardamon, ziele angielskie oraz umyte jabłka pokrojone w plasterki razem ze skórką (pozbawione gniazd nasiennych) - całość zalać spirytusem i dopełnić wódką, zakręcić i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na 4-6 tygodni.
Po zmacerowaniu odcedzić jabłka, a spirytus przelać przez sitko wyłożone gęstą ściereczką.
Czysty płyn wlać do butelki, osłodzić lekko miodem.
Odcedzone jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier i szklankę wody - zagotować, zmniejszyć płomień i gotować do czasu, aż odparuje większość płynu.
Odcedzić, ostudzić i wlać do nalewki.
Butelkę szczelnie zakręcić i odstawić na 4 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Im dłużej lażakuje, tym lepsza się robi :)

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich przepisów i zapoznania z moimi pomysłami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 2
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Warto to robić.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !