Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik korzenny z miodem
Dodać wanilię, cynamon, goździk, kardamon, ziele angielskie oraz umyte jabłka pokrojone w plasterki razem ze skórką (pozbawione gniazd nasiennych) - całość zalać spirytusem i dopełnić wódką, zakręcić i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na 4-6 tygodni.
Po zmacerowaniu odcedzić jabłka, a spirytus przelać przez sitko wyłożone gęstą ściereczką.
Czysty płyn wlać do butelki, osłodzić lekko miodem.
Odcedzone jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier i szklankę wody - zagotować, zmniejszyć płomień i gotować do czasu, aż odparuje większość płynu.
Odcedzić, ostudzić i wlać do nalewki.
Butelkę szczelnie zakręcić i odstawić na 4 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Im dłużej lażakuje, tym lepsza się robi :)