Przepis i sposób przygotowania na: kremówka papieska
jajka 1/2 sztuki takiego juz wymieszanego
masło 15 dag
mąka 15 dag
sól szczypta
woda- taka ilość by została przyjęta przez ciasto
Nadzienie:
cukier 15 dag
mleko 600 M;L
MĄKA 10 dag
jaja duze 3 sztuki
masło 20 dag
aromat waniliowy 1 łyżeczka
Przepis ciasto:
Przygotowane ciasto na stolnicy kroimy w kawałki . Dodajemy jego 50 gram , woda około 15 ml średnio, oraz pozostałe składniki wymienione w przepsie na ciasto. Tak wyłożone składniki służą nam do wyrobienia ciasta. Tylko masło ma nam się nie rozpuścić w rękach. Tworzymy z niego kulę. Stolnice wysypuję mąką i rozwałkowywujemy je na kształc a'la gwiazda. Na rozwałkowane ciasto kładziemy pozostałą cześć masła. I składamy je w kopertę.
Następnie ciasto wałkujemy na ksztalt prostokąta. W dalszej kolejnosci skladamy je na trzy czesci i wałkujemy. Dalej składamy dwa razy na cztery warstwy,lecz pamiętamy,ze za każdym razem wałkujemy. Po raz ostatni składamy ciasto na trzy warstwy i wałkujemy. Troche jest tego wałkowania ciasta. Tak przygotowane ciasto musimy odłożyć do lodówki na okres dwóch godziin.
Po okresie dwóch godzin musimy wyciągnąc jedną cześć ciasta. Wałkujemy je na kształt naszej blaszki, a dokładnie jej spodu. Takie ciasto wykładamy na blachę, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na tempr 180 stopni. Po okresie 4-5 minut zwiększamy temp do 200 stopni. Okres pieczenia srednio 15 minut.
Oczywiście z drugą cześci ciasta postępujemy identycznie.
Nadzienie:
300 ml mleka nastawiamy w garnuszku na ogień-zagrzewamy. Do drugiej cześci dodajemy jaja, cukier oraz mąkę. Miksujemy na gładką mase- chodzi o to by nie było grudek. Taką mase dolewamy do zagrzanego, ciepłego mleka. Gdy przestanie nam gęstnieć zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do wystudzenia. Od czasu do czasu musimy zamieszać, by nie powstała nam tzw. "baba jaga" czy "kożuch"
200 gram masła dzielimy nna małe kawałki i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy budyń- jego kilka łyżek. Dodajemy w dalszej kolenosci aromat waniliowy i oczywiście musimy miskować.
Na jeden z przygotowanych ciast wykładamy nadzienie i przykrywamy drugim. Smacznego