Przepis i sposób przygotowania na: Miodowiec
Przepis na mase-Krem budyniowy:
mleko 1,5 l
budyń waniliowy 3 sztuki
mąka krupczatka 3 łyżeczki
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
masło 60 dag
cukier puder 12 łyżek
sok z cytryny 6 łyżek
Polewa czekoladowa:
1,5 tabliczki czekolady
13 łyżek śmietany 30%
Przepis:
Szukujemy sobie miskę. Wsypujemy do niej dwa rodzaje mąki , sodę, cunamon, imbir otaz przyprawę do piernika. Za pomoca łyżki wszytsko ze soba dokladnie mieszamy. Następnie musimy dodać masło, smietanę, miód oraz jajka. Sikamy nożem, mieszamy i na koniec zagniatamy ciasto. Ciasto które nam powstało dzielimy na 6 części. Robimy z nich np kule, owijamy folią aluminiową i następnie wkładamy do lodówki na okres około 55-60 minut. W dalszej kolejności każdą z części rozkladamy w fromie, u mnie taka biszkoptowa. Formę wykladamy papierem pieczeniowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnikka i pieczemy w temp 180 st. przez około 10 minut. Oczywicie każdą z "częsci" ciasta pieczemy osobno, odstawiamy do ostudzenia, ponieważ gdy wyjmiemy je jak będa goroące, świezo po upieczeniu istenieje ryzuko ,że się złamią.
MasaL
4szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowywujemy. Do pozostałęgo mleka do garnuszka dodajemy budynie, mąkę jedną i drugą. Wszytsko ze sobą mieszamy. Wlewamy następnie do gotującego seę mleka szklankę mleka wlać do garnka i zagotować. Robimy budyn, następnie odstawiamy go do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę stopniowo dodając ostudzony budyń i sok z cytryny.
Na każdy placek wykładamy częśc masy budyniowej i przykrywamy kolejną częscią ciasta. I tak za każdym razem. Na koneic lekko dociskamy. POlewamy obficie czekoladą, którą rozpusciliśmy w rondelku wraz ze śmietaną i ciagle mieszaliśmy. Lekko ostygnieta polewamy ciacho. Następnie ciasto przekaldamy do lodówki.