Sposób przygotowania

W 1/3 szkl mleka rozmieszać drożdże z łyżką cukru pudru i odstawić do wyrośnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać żółtka. Do utartej masy dosypać przesiana make krupczatkę, odrobinę soli, rum, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Wymieszać na jednolita masę. Po czym na posypanej mąką stolnicy zagnieść gładkie i elastyczne ciasto lekko dosypując sobie mąka. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnice i rwąc po kawałku podzielić na 30-35 części. Każdą część rozwałkować lub zrolować w cienki, długi paseczek następnie zwinąć go albo w supeł, kokardkę lub w precelek. Zostawić na 15 min do wyrośnięcia.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć supełki lub precelki z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu odsączyć. Gotowe posypać grubo cukrem pudrem lub polać miodem i posypać cynamonem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    uwielbiam smażone ciastka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !