Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet w plastrach cukinii faszerowany jajkiem.
Kroki postępowania
* 1 kg surowego boczku,
* 1 kg łopatki,
* 3 szt. marchewki,
* 30 dag wątróbki drobiowej,
* 2 szt. cebula,
* 1 szt. seler mały,
* 5 szt. ziele angielskie,
* 3 szt. liście laurowe,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 szt. sucha bułka
* 1 op. przyprawy pasztetu
* 2 jajka
* 3 łyżki bułki tartej
* pieprz kolorowy do smaku
* sól morska
* 2 łyżki oleju do smażenia wątróbki
Do garnka wkładamy wszystkie gatunki mięs, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele, liść laurowy, gotujemy pół godziny, po tym czasie dodajemy warzywa, gotujemy kolejne pół godziny. w między czasie smażymy na oleju oczyszczoną z błon wątróbkę z cebulami. Wyciągamy mięso i marchewki, studzimy. W płynie rosole moczymy bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę z cebulą, marchewki mielimy, dodajemy odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajka, doprawiamy wg smaku pieprzem kolorowym i przyprawą do pasztetu. Masę dokładnie wyrabiamy ręką. Masa powinna mieć jednolitą strukturę o pikantnym smaku. To jest podstawowa baza do robienia moich pasztetów.
Gdy pasztet jest gotowy, wyjmujemy go z folii i kroimy w plastry, podajemy na zimno.