Przepis i sposób przygotowania na: Orfeusz
4 jajka
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
25dag margaryny
5 łyżek mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
masa:
1/2 kg dobrze zmielonego białego sera
4 jajka
1 szklanka
1/2 kostki masła
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
+ polewa czekoladowa i zmielone orzechy
Kostkę margaryny, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko podgrzać, mieszając, na bardzo małym ogniu. Ostudzić gotową masę. Do ostudzonej masy dodać, stale mieszając, po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą kakaową i przełożyć ciasto do wysmarowanej margaryną i oprószoną mąką tortownicy.
Pół kostki masła utrzeć z cukrem i dalej ucierając, dodawać na przemian po jednym jajku i po jednej łyżce zmielonego sera oraz przesianego budyniu. Wyrabiać na jednolitą masę i wyłożyć na ciasto kakaowe. Piec około godz. w 200stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu, polać polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi.