Przepis i sposób przygotowania na: Pączusie z bitą śmietaną i gorzką czekoladą
Kroki postępowania
w miseczce rozcieramy drożdże z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną mleka. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przesiewamy mąkę, żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym (robimy to dosyć długo, aby powstała puszysta jasna masa).
Wlewamy utarte żółtka do mąki i dodajemy podrośnięte drożdże.
Stopniowo dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto rękami, jeśli wychodzi rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Gdy ciasto odchodzi od miski dodajemy rozpuszczone masło ( nie gorące) i wódkę.
Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie wyrabiamy małe pączki, układamy je na posypanym mąką blacie i zostawiamy jeszcze na jakieś 15 minut do podrośnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Przekrajamy pączki i smarujemy górną część polewą. Posypujemy orzeszkami i zostawiamy do zastygnięcia polewy.
Przygotowujemy nadzienie:
Śmietankę ubijamy dodając do niej łyżeczkę cukru waniliowego i opakowanie śmietanfixu.
Nakładamy na dolną część pączków i przykrywamy częścią z polewą.
Smacznego :)