Sposób przygotowania

Krok 1 / 4

Najpierw przygotowujemy pączki:

w miseczce rozcieramy drożdże z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną mleka. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przesiewamy mąkę, żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym (robimy to dosyć długo, aby powstała puszysta jasna masa).

Wlewamy utarte żółtka do mąki i dodajemy podrośnięte drożdże.

Stopniowo dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto rękami, jeśli wychodzi rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki.

Gdy ciasto odchodzi od miski dodajemy rozpuszczone masło ( nie gorące) i wódkę.

Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Następnie wyrabiamy małe pączki, układamy je na posypanym mąką blacie i zostawiamy jeszcze na jakieś 15 minut do podrośnięcia.


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    oooo....pączusie warte kalorii...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika78

    chetnie bym sprobowala :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kas2

    ale one muszą być pyszne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    muszą być pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !