Przepis i sposób przygotowania na: "Zajączki na patyczku "
6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 szklanki mąki
1 łyżka mleka
gotowy lukier
wiórka kokosowe
wykałaczki
posypka cukrowa kakaowa
Miksujemy margarynę z cukrem. Dodajemy jajko, mleko i kakao. Dosypujemy powoli mąkę i już ręcznie zagniatamy ciasto.
Wykładamy na posypaną maką stolnice i wałkujemy na 4-5 mm placek.
Foremką "zajączka" wycinamy ciastka. Układamy na posmarowanej margaryną i posypaną mąką blaszkę .
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C przez 12 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy brzuszki lukrem, posypujemy wiórkami kokosowymi.
W miejscu oczka robimy kleksa z lukru i kładziemy jeden lub dwa ziarenka posypki kakaowej tak by przypominało oczko. Delikatnie wbijamy wykałaczkę w zajączka.
Nabijamy gotowe zajączki na jabłko.